FAQ
Czym różni się brykieciarka ślimakowa Pol-Lux B-2-95-98 od innych brykieciarek ślimakowych?

Brykieciarka nie ma grzałek, ma natomiast zamontowaną chłodnicę. Działa na zupełnie innej zasadzie. Podczas procesu brykietowania w cylindrze roboczym wytwarza się samoczynnie bardzo wysoka temperatura. Dlatego też nasze brykieciarki muszą być wyposażone w chłodnice. Brykiet wytwarzany przez nasze urządzenia ma jednakowo zespoloną strukturę nie tylko w warstwach zewnętrznych, ale na całym przekroju. Powoduje to osiągnięcie przez brykiet parametrów zbliżonych do węgla - nieosiągalnych do tej pory na brykieciarkach.

Co ile godzin konieczna jest regeneracja ślimaka?

Ślimak należy napawać po sprawdzeniu stanu jego zużycia, jeśli spada wydajność brykieciarki pomimo stosowania odpowiedniego surowca, albo jeśli jakość brykietu staje się widocznie gorsza. Wymiany lub regeneracji dokonuje się po przepracowaniu nawet 500 h, ale zazwyczaj jest to około 800 do 1000 h. 

Jaka jest wydajność brykieciarki?

Wydajność wynosi do 150 kg/h. Zależy to od rodzaju surowca, jego wilgotności, rozdrobnienia i jakości.

W jakich temperaturach otoczenia może pracować nasza brykieciarka?

Nasze brykieciarki jako jedyne brykieciarki na świecie mogą pracować w temperaturze od -25°C do +25°C.

Jaka słoma jest najlepsza do brykietowania?

Najlepsza jest słoma szara, czyli poddana działaniu czynników atmosferycznych po wymłóceniu zboża, przed belowaniem. Najlepiej poczekać aż na skoszoną słomę kilka razy spadnie deszcz.

Jakie parametry powinien mieć surowiec użyty do brykietowania?

Wilgotność rozdrobnionego surowca powinna wynosić od 10 do 22%. Długość rozdrobnionego surowca nie powinna przekraczać 20mm.

Czy trzeba dodawać lepiszcza do rozdrobnionego surowca?

Nie, do produkcji używa się tylko i wyłącznie rozdrobnionego surowca.

 

Opatentowana konstrukcja naszego urządzenia pozwala na osiągnięcie w brykiecie wysokich jakościowo parametrów bez używania jakichkolwiek dodatkowych substancji, czy preparatów.

Co wyróżnia brykiet wytworzony za pomocą naszej brykieciarki?

ODBIORCY INDYWIDUALNI BARDZO CHĘTNIE GO KUPUJĄ!

  • Nie kruszy się w rękach
  • Ma jednakową strukturę i gęstość na całym przekroju, a wynosi ona od 1 do 1,3 g/cm³
  • Nie zwiększa swojej objętości podczas spalania, można zakładać brykietem cały piec
  • Czas spalania jest przynajmniej czterokrotnie dłuższy, a spalający się brykiet wytwarza dużo wyższą temperaturę
  • Nie posiada otworu, który skraca czas spalania
  • Można go przechowywać nawet przez kilka lat (nie można wystawiać na bezpośrednie działanie czynników atmosferycznych - deszcz, śnieg itp.)
  • Przewożony na dalekąą odległość zachowuje swoje parametry - nie rozsypuje się.
  • Brykiet wytwarzany przez nasze urządzenia ma jednakowo zespoloną strukturę nie tylko w warstwach zewnętrznych, ale na całym przekroju. Powoduje to osiągnięcie przez brykiet parametrów zbliżonych do węgla - nieosiągalnych do tej pory na brykieciarkach.
  • Niezależnie od tego, czy wilgotność rozdrobnionego surowca będzie wynosiła 10% czy 22%, wilgotność gotowego brykietu wynosi 4-5%. Dzieje się tak dlatego, ponieważ podczas procesu brykietowania z surowca odparowuje woda.
  • Zawartość chloru  w brykiecie ze słomy wytwarzanym na naszych urządzeniach wynosi zaledwie 0,039%
Ile czasu można przechowywać brykiet?

Może być przechowywany nawet przez kilka lat, nie zmieniając swoich parametrów. Brykiet należy przechowywać pod dachem lub przykryciem. Nie musi być przechowywany w suchych i przewiewnych miejscach, ale nie może być wystawiony na bezpośrednie działanie opadów atmosferycznych czy dużej wilgoci.

Gdzie można obejrzeć nasze brykieciarki?

Brykieciarki można obejrzeć w naszej firmie po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym, a także na targach i wystawach, o których będziemy informować na naszej stronie.

POL-LUX
ul. Jana III Sobieskiego 22
21-500 Biała Podlaska
kom.: 608 550 792
tel./fax: 83 342-42-54
e-mail: biuro@pol-lux.pl

Odwiedzin: 225680